Träning som medicin

För många åkommor är träning en bra och hållbar lösning istället för starka mediciner. Det är ett sätt för att lösa många problem och den är i mångt och mycket billigare än att äta tabletter eller dyra behandlingar. 

Först måste vi påpeka att dessa är allmänna råd, långt från alla kan bli frisk bara genom träning. Prata alltid med din läkare eller kontakta 1177.se om du mår dåligt eller känner dig sjuk. 

Sjukvården har själv rekommenderat träning under lång tid och sett fördelarna med motion i vardagen. Idag är det lika vanligt att de skriver ut motion på recept som paracetamol.

Träning och motion är en åretruntaktivitet, du behöver bara se till att vara rätt klädd för att njuta lika mycket på sommaren som på vintern. Under sommaren har du en tunn tröja och shorts, på vintern behöver du en skön jacka som du kan röra dig obehindrat i. Har du råd kan du investera i ett gymkort och få tillgång till roliga motionspass och mängder med redskap. Annars kan du få bra resultat med promenader och ett utomhusgym.

Just motion har visats ha bra effekter på depression. Hittar du rätt motionsform för dig sägs det att träning kan vara bättre än antidepressiva. Det gäller dock mer högintensiv träning och runt 3 styrketräningspass i veckan. Det krävs alltså ett bra schema för att träningen ska göra effekt på humör och hälsa, inte bara några måttliga promenader här och där.

Motion kan också förlänga livet. Det skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar, demens och invaliditet. Det säger sig själv att en stark kropp håller längre än en otränad. Skaffa starka muskler nu och underhåll dem, så kommer du att vara den där pigga 90-åringen som alla förundras över!