Skönhetsoperation eller inte?

En alternativ väg till ett hälsosammare liv är genom kirurgi. Du kan snabbt få resultat genom att betala för det. Är det något för dig?

Ett skönhetsingrepp ska vara något du har funderat på länge. Det finns för- och nackdelar med alla förändringar och skönhetskirurgi är permanent. Det finns olika typer av kirurgi, från stora operationer som bukplastik eller mindre åtgärder där du tar bort åderbråck eller fettsuger halsen.

Av 1526 intervjuade personer kunde 14 procent tänka sig att göra en operation och 25 procent göra ett ingrepp som inte kräver operation. Det finns ett starkt intresse i Sverige för plastikkirurgi men det talas inte om så mycket. Det kan vara en bidragande faktor till att det känns lite tabubelagt att vilja operera sig.

Det är också en fråga om moral och rädsla. Rädsla för vad folk i omgivningen skulle säga om du gick vidare med operationen och frågan om du ska lyssna på andra människor eller inte? I grunden skapar vi vår egen moral och våra egna regler, känner du att skönhetsingreppet passar dig är det bara otrevligt att skambelägga en person som väljer att göra något åt sin utseende istället för att lära sig att älska det. Då spelar det ingen roll om det handlar om ett mindre lyft eller två kupstorlekar större, vet du vad du vill göra ska du stå rakryggad när du berättar för dem som står dig närmast.

När du väl har bestämt dig för att gå vidare med ingreppet, ska du prata med flera kliniker. Det är bra att höra råd, risker och priser från flera håll innan du bokar en tid. En kirurg glömmer kanske att nämna en bieffekt medan en annan har andra råd att ge. Gör en sammanställning och känn efter vilken som du känner mest förtroende för, magkänslan ofta rätt vid sådana bedömningar.

Ett ingrepp kommer inte att visa färdigt resultat förrän efter några månader. Bli inte rädd om du ser röd och svullen ut eller om ärret inte bleknar som beräknat. Vi har alla olika förutsättningar och gener, det kan ta bara några veckor att se färdiga resultat hos en del medan andra måste vänta i månader.