Olika metoder för att sluta röka

Att sluta röka kan vara det viktigaste beslutet i ditt liv och också det svåraste. Många har slutat och börjat flera gånger under åren men i slutändan faller de tillbaka på cigaretten. Vilka olika metoder kan du ta till för att få hjälp att sluta röka för gott?

E-cigaretter

Också kallat ”vaping”. Istället för en riktig cigarett använder du en elektronisk cigarett där du röker ånga. Du väljer själv om du vill ha nikotin och vilken smak du är ute efter. E-cigaretter är godare än vanliga cigaretter, du kan blossa på jordgubb eller vattenmelon istället för tobak. Sajter som eSmokes säljer startkit och delar för dem som vill bygga sin egen e-cigarett. Om du är helt nybörjare kan du kontakta butiken för att få bästa hjälp att hitta en e-cigarett som passar dig och få en snabbgenomgång hur de fungerar.

Hjälplinje

Det finns en hjälplinje som du kan ringa när du börjar få abstinens eller behöver hjälp att komma igång. För en del hjälper det att bara ha någon att prata med, någon som visa hur irrationellt det vore att falla för frestelsen och återgå till gamla vanor. En del hjälplinjer kostar som ett vanligt samtal medan andra är helt gratis.

Skära ned

För många fungerar det bra att dra ut på slutande och röka mindre och mindre. Om du vanligtvis röker 10 cigaretter om dagen, skär du ned till 9 om dagen i en vecka. Nästa vecka får du bara röka 8 cigaretter om dagen. Efter 10 veckor har du sakta minskat mängden nikotin i kroppen och det blir lättare när du kommer till 0 cigaretter om dagen.

Mediciner

Det finns receptbelagda mediciner som har bevisad effekt på abstinensbesvären. För att få dessa utskrivna behöver du avtala tid med en distriktssköterska eller läkare. Medicinen kan ge biverkningar varav illamående är den vanligaste. En del har även blivit nedstämda och ett fåtal får självmordstankar, varvid du ska avbryta behandlingen omedelbart och kontakta vårdcentralen. Så medicinerna är verkligen sista utvägen när inget annat har fungerat.